Oraait!

Lekkere seventiesmuziek waait van links binnen. Bowie, 10CC, Bob Dylan,…Een groepje Amerikanen vermaakt zich op het terrasje naast ons. Flesjes bier, een sigaretje/jointje en goeie muziek. Het klinkt nostalgisch en dat is het ook. Ze blijven hier. Vliegen niet terug naar de States want die chaos kunnen ze missen en misschien zit hun president er ook wel voor iets tussen. Aan de rechter zijde, misschien niet toevallig, verblijven Duitsers. Normaal vliegen ze zondag terug naar Frankfurt. Ze staan echter vanmorgen nu al grondig ingepakt klaar om naar Kaapstad te rijden. De lockdown die de president hier heeft afgeroepen zorgt voor beroering. Ze vrezen nl. dat ze niet meer naar de luchthaven mogen vervoerd worden. Slik! Ik doe nog een poging om hen er van te vergewissen dat een rit naar de luchthaven misschien wel een essentiële verplaatsing is en vrij gemakkelijk aan te tonen. Hopelijk wordt er nog gevlogen?!

Met enkele bevriende duikers nemen we een vlucht naar Hurghada. Bij aankomst op de luchthaven is het rustig. Enkele weken geleden is er een bus Duitse toeristen in Luxor door terroristen aangevallen en sindsdien ligt het toerisme plat. De reden van onze reis is eigenlijk ook wel een beetje omdat voor de prijs van de vlucht je er het hotel gratis bijkrijgt. De duiksafari’s zijn ook inbegrepen. Dag en nacht liggen we in het warme, zoute water ons te vergapen aan de kleurenpracht van de koralen en vissen allerhande. Op de straten staat er overal politie en we hebben ons nog nooit zo veilig en beschermd gevoeld.

Het vorige speelde zich af in het begin van de jaren negentig. België en bij uitbreiding de hele wereld is in staat van paraatheid en dus ook op die manier een veiliger plek om te vertoeven. Het is nog even afwachten hoe men hier in SA op de lockdown reageert en hopelijk wordt het niet te chaotisch.. Best toch niet te laat naar de luchthaven vertrekken!

Kinderen lopen op en af door de straten. Ze verkopen hartjes van schelpen en maken de sfeer exotisch. Lamu, de Indische oceaan, tropische eilandjes vol witte huisjes. Paternoster lijkt erop maar is het niet. Dit is SA en dus voelt het net dat beetje anders dan ergens anders. Corona! Corona!, roepen ze ons vandaag een beetje gefrustreerd toe. De meeste toeristen zijn vertrokken en de verkoop is slecht. You’ll die from Corona! Do you know de ziekte?!, gooien ze erachteraan als we hen blijven negeren. Ze spreken hier een eigen taaltje dat een mengeling is van Afrikaans, Engels en lokale dialecten. We pikken hier en daar een woord op, maar de essentie ontgaat ons. Behalve Corona, de ziekte!

Vanavond zelfgeplukte mosselen à la crème met zelfgebakken frietjes. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn en ook hier sluiten uiteraard bars en restaurants!

2 gedachten over “Oraait!”

  1. Tja, de hele wereld staat in corona-vuur-en-vlam. Gisteren dr. Reginald Moreels op de buis. Hij schetst een somber beeld voor Afrika (Congo in ’t bijzonder) en een catastrofe indien het rijke Westen niet snel bijspringt. Maar wie? De VS is geen wereldspeler meer nu het land zich, dankzij Trumps agressieve onkunde, geconfronteerd weet met een nooit geziene gezondheidscrisis. Europa is zoals altijd machteloos verdeeld, ook in de virusaanpak. Neemt China het over?

    Like

    1. China en Rusland schieten Italië ter hulp. Niet zomaar, vrees ik. Tot snel, dan kunnen we, op enige afstand spijtig genoeg, eens hevig discussiëren over ditjes en datjes. Zie er al naar uit! Geert Mak gehoord en gezien op DWDD.

      Like

Plaats een reactie