Water, water everywhere…but nothing here to drink!

Het is de tijd van het jaar dat drank en overvloed allerhande onze lichamen teistert. Verzadigd zoeken we het volgende feestje op om te herhalen wat we eigenlijk al wisten. Een haat-liefdeverhouding met onszelf en onze naasten. Een bevestiging of is het een bezegeling van eeuwige vriendschappen tussen pot en pint. Ook in Zim is het niet anders!
Het regent hier veel. Meer dan ons lief is! En als de zon schijnt is het plots warm. Te warm om echt actief te zijn!
De Morgen van vandaag titelt: Zimbabwe verbiedt de export van Lithium naar het buitenland!
Het is algemeen geweten en al ruim honderd jaar gemeengoed dat Afrika door de rest van de wereld wordt leeggeroofd. Slaven, goud en diamant, uranium, kobalt en ga zo maar verder! DRC is het voorbeeld bij uitstek. Reeds een eeuw worden daar de duurste en meest gezochte grondstoffen gedolven en merkt de lokale bevolking daar niets van. Niks infrastructuur, niks geld, niks gezondheidszorg en niks onderwijs!

Met alle Chinezen maar niet met den deze, riep Mugabe nog net voor hij het tijdelijke voor het eeuwige ruilde!
Zimbabwe stelde de export van platina vroeger al in vraag! Het wordt ontgonnen, geëxporteerd en verder geraffineerd in het buitenland. Met Lithium is het hetzelfde verhaal. Grote multinationals gaan met de grote winsten lopen en geven weinig terug aan de lokale bevolking, tenzij slechte werkomstandigheden en soms zelfs kinderarbeid! Door de raffinage plaatselijk te doen, creëert men alleszins de mogelijkheid om afgeleide producten ter plaatse te vervaardigen. Batterijen, zonnepanelen,…Dit zou een enorme boost zijn voor de economie en de tewerkstelling. Of er van dat platina-verhaal en de goede bedoelingen iets terechtgekomen is, weet ik niet! Hopelijk lukt het nu wel! Hoop doet leven….

De electriciteit springt na een onderbreking van 13h terug aan. Plots start het leven binnenshuis na een break van bijna een ganse dag. Vanmorgen om 5h, het was pikkedonker, zagen we het licht nog branden aan de voordeur. Even later begon de powercut om vanmiddag om 18h pas te stoppen. Kris zet de oven op. Ik laadt enkele batterijen bij voor je weet maar nooit…de volgende stroomonderbreking. De pomp van het zwembad wordt aangezet. De ijskast trekt zich op gang. De kerstverlichting flikkert aan! Een mens heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn! En St.Babwe ook niet…tenzij nog meer van dat! Volgens Flanders Invest is een stabiele electriciteitstoevoer de enige manier om de economie van dit land terug op gang te krijgen.

Een beetje betaalbaar gas en electriciteit wensen we ook ons Belgen toe om zorgeloos en gelukkig het nieuwe jaar in te stappen of fietsen of zwemmen of drinken of babbelen of kussen of….and our 12 points go to Ukrain!

Advertentie

Eén gedachte over “Water, water everywhere…but nothing here to drink!”

 1. Met veel plezier de recente avonturen van Baba Afrika gelezen en er weer wat van opgestoken. Anekdotisch maar ook met kritische illustraties over de wereldwijd scheve verhoudingen tussen het rijke Westen en groeilanden enerzijds en het door hen uitgebuite, leeggeroofde en bestolen Afrikaanse continent anderzijds. Hoelang nog? Een niet meer te ontlopen klimaatcrisis zet die verhoudingen op scherp.

  Een woede

  Er is een woede op komst die alles veranderen zal,
  die als een reinigende storm door de hoofden
  zal spoelen, en de straat opgaan in een machtig getal.

  Nu nog loopt de een blind, de ander doof,
  in het zelfbedrog juist te zien, scherp te horen,
  bestookt door omroepers van het geloof

  dat zolang de vleespot niet overloopt
  van onze offers, er niet wordt gedeeld en gegeten,
  want de pot is tenslotte van één, dat is zo

  vanzelfsprekend dat het woede zal zijn,
  een machtige woede die eindelijk zal spreken,
  krant en tv onderbreken, de pot openbreken,

  de angst voorbij.

  Charles Ducal

  Komt het zover?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s