Trop is teveel is trop

Ons broodje was gebakken! Dat dachten we toch toen we voor het eerst de thermometer in de oven naar de 200°C zagen neigen. Nu, een week later, hebben we met de hulp van twee kruiwagens gekliefd ‘stekskeshout’ op een paar uur tijd de temperatuur in de omgebouwde mazouttank opgedreven tot 220°C. Met een fatalisme dat grenst aan het ondoordachte, zoals je dat alleen in Afrikaanse landen nog vaak tegenkomt, worden de drie met zorg geknede zuurdesembroden met de schietplank op de hete vloer in de oven geschoven. Het is hier alles of niets! Met vijf vlindermoeren wordt de patrijspoort hermetisch dichtgeschroefd om driekwart uur later de gebakken broden er terug uit te halen! Hoezee, hoera, driewerf joepieee! De geur van aangebrande korsten stoomde al uit de spleten en nu de waarheid aan het licht komt, blijkt onze vrees bevestigd. Een beetje zwartgeblakerd, net niet verkoold baksel wordt uit de oven tevoorschijn getoverd. Een grondige analyse dringt zich op om in de toekomst de productie te verbeteren. Inspiratie en informatie rond het ontstaan en de ontwikkeling van natuurlijke gisting, graansoorten, bakwijzen,…worden gezocht en gevonden.

Puur esthetisch valt er weinig op aan te merken. De kleurschakeringen en barsten van de krokante buitenkant maken het plaatje aantrekkelijk genoeg om de onmiskenbare defaults te verdoezelen.Zelfs inwendig, eens de verbrande korst doorgesneden, verschijnt een op een mooi broodje gelijkende inhoud. Vast en toch luchtig! Een stukje belegen kaas erop en een traditioneel tussendoortje biedt zich aan. Zuurdesem is bovendien uitstekend voor het behoud of herstel van de darmflora.

Broodstoomketel

De marathon is gelopen! Toch kan het beter en moet de efficiëntie hoger om met regelmaat de volle afstand te overbruggen. Ondertussen regent het plots depressies en krijgt een fietser alle sportprijzen die er uit te delen zijn in een annus horribilis van ‘teveel is trop en trop is teveel’.

Trop is teveel, teveel is trop! De temperatuur stijgt naar 250°Celsius.

Het zijn de gevleugelde woorden van VDB zaliger. Miljardair in Belgische franken, worstenfabrikant en minister van Landsverdediging in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Hij bouwde een imperium uit met de welwillige steun van de naar bloedworsten hunkerende soldaatjes van het Belgische leger. Toen hij ontvoerd werd door Patrick Haemers en geïnsinueerd werd dat hij daar misschien zelf had toe aangezet, werd het hem teveel! ‘Trop is teveel en teveel is trop!’ , sprak Van den Boeynants toen hij bij zijn bevrijding de pers te woord stond. Haemers zelf hing zich op aan een chauffage in zijn cel zonder ook maar één woord over de betrokkenheid prijs te geven. Waar of niet waar!? Wie zal het zeggen…

Tot zover en wordt vervolgd!

,

6 gedachten over “Trop is teveel is trop”

 1. Beste Baba, we hebben die gerecycleerde tank met eigen ogen van bewondering zien groeien tot volwaardige bakoven. Gij, oveningenieur met visie en uw eega, experte van het vuur. Chapeau voor de eerste baksels. We nodigen onszelf bij gelegenheid graag uit om te komen degusteren, liefst op die gezellige ontmoetingsplek die rond de oven gecreëerd werd … een baken in coronatijd! En een goeie fles brengen we zeker mee.

  Geliked door 1 persoon

  1. ‘Trop is teveel en teveel is trop’ moeten veel bewoners van de Brusselse Noordwijk gedacht hebben toen VDB, samen met zijn schurkenbroeder Charly De Pauw, in de zeventiger jaren ongestraft honderden gezinnen uit hun huizen joeg om er zijn megalomane Manhattanproject te realiseren. De Pauw had zijn voorstel om een World Trade Center (WTC) op te richten eerst in Antwerpen gepresenteerd, maar was er uiteindelijk de deur gewezen. In Brussel vond hij gehoor bij zijn vriend VDB. Gebruik makend van een stedenbouwkundig kader dat speculatie aanmoedigde en grondrenten faciliteerde, kocht de groep De Pauw een gebied van 53 hectaren op in een dense volkswijk. De onteigeningen en uitdrijvingen verliepen in recordtempo. Straten werden zonder elektriciteit gezet en bulldozers reden af en aan vóór alle vergunningen gegeven waren. Een levendige volkswijk met veel cafés en een warm sociaal weefsel werd met de grond gelijk gemaakt. Het harde volksverzet mocht niet baten. Meerdere oudere bewoners overleefden deze aanslag niet. VDB’s ontvoering en publieke blijtsmoel na afloop … klein bier bij wat hij aanrichtte in zijn geliefde stad.

   Geliked door 1 persoon

   1. Bedankt voor de toelichting en nuance. Een beetje Mugabe-stijl! Hij liet eind jaren tachtig krottenwijken aan de rand van Byo met de bulldozer platwalsen, zette honderden mensen op vrachtwagens en in bussen en dropte ze dan 150km van de stad aan de kant van de weg.

    Geliked door 1 persoon

 2. Ze zitten overal, zijn van alle tijden en malen niet om een mensenleven meer of minder. Hun drijfveer is eigenbelang en dat van hun clan, bewust ‘verward’ met algemeen belang. Robert, Donald, Vladimir, Xi, Viktor, Benjamin, Jair, enz… varianten op eenzelfde autocratisch leiderstype zonder scrupules. Paul, misschien iets minder geslepen (alhoewel), mag onderaan het rijtje staan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s