Ellies in Wonderland.

We rijden de dagen door. Botswana is groot. De zebratrek van Kalahari door Makgadikgadi, Nxai en Chobe. Honderden kms ploegen de Landcruisers in los zand en dikke modder. Een afgebroken wielbout, lekke band, vijftien liter water in de 240L benzinetank, falend ijskastje,… worden ruimschoots goedgemaakt door de duizend olifanten in de vallei van de Choberivier. Jurassic Park maar dan zonder dino’s! Uniek in de wereld. De vallei loopt vol en ook Steffi’s ogen bij het aanschouwen van dit ongelofelijke zicht. De Duitse sluit zich bij ons aan om de doorsteek bij regen en ontij te kunnen maken. In één van de vele pans rijdt ze zich tot het chassis vast in de dikke modder.

8FF10264-CC73-4076-BB25-D39FA4EC9506
Fashion in Matabeleland

Trekkoord, low gear, een beetje gas en rijden maar. Aan Phoha-gate lijken we de eerste passanten in maanden. Niemand rijdt via deze zuidoostingang Chobe NP binnen. Dus kunnen we zonder problemen de auto’s onder het rieten dak van de toegangspoort plaatsen om te overnachten. Sporen van hyena’s en leeuwen beloven niet veel goeds voor de nachtelijke toiletbezoekjes. Misschien dan toch een waterfles half doorsnijden en als urinoir boven in de tent gebruiken!?

E7F52105-F40A-4610-A6B3-0294AFBC5483
Nieuwjaarsgroeten uit Foreverland.

Wat kan je een doorsnee Zimmer toewensen. Regen alleszins. Voor sommigen benzine in de tankstations. Een toekomst waarin ze zich niet nodeloos en continu moeten aanpassen aan de grillen van politiek en economie. Een handleiding of een stappenplan zou zelfs voor ons, buitenlanders, het leven vergemakkelijken. Het is constant aanpassen, uitkijken, soms gokken. Een beetje stabiliteit helpt wel. Gebrek aan houdt je alleszins wakker en kreatief.

Er was een tijd dat Bulawayo het industriële hart en economisch centrum van Zimbabwe was. De eerste straatverlichting, de treinverbinding met Johannesburg en de rest van Oost Afrika, een bloeiende textielindustrie, … Volgens Carry heeft elke bekende ergens wel een link met deze stad. Princes Charlene van Monaco is hier geboren, Chelsea, het oud-lief van prins Harry, liep hier in een uniformpje door de straten naar één van de vele, nette scholen,… in Byo werden stereo-installaties gebouwd. Led Zepplin ligt nu op een Garrard draaitafel ingebouwd in een lokale Supersonic. Het kraakt en draait een ietsje te traag, het geluid komt uit één box, maar de bass versterkt door een eeuwenoude houten parket eronder, doet wonderen. In de kelder wacht nog een unieker ex. op een nieuwe naald. Het is een Marilyn, genoemd naar Marilyn Schussman(?) wiens vader het bedrijf runde, ook in Byo.  De Ford Escort van de muziekmeubels!

904a00c9-a43a-4436-b6e9-f94a73bd796d

a656b817-0041-4a97-9e08-bac7f52f422d
Vintage muziekmeubel Marilyn (made in Byo)

Als je in Bulawayo een auto op straat rechtdoor ziet rijden, is voorzichtigheid geboden! De straten zijn bezaaid met potholes en je rijdt er zigzaggend omheen. Enkel iemand onder invloed van alcohol ziet ze niet en rijdt rechtdoor. Een flauwe grap die de affbrokkelende infrastructuur aanklaagt. De oude industrie staat te roesten en de globale economie ligt op apegapen. Het Charleroi aan de Matseumhlope! Het land blijft kreunen onder de sankties opgelegd door het westen en de politiek moet dringend werk maken van de vereiste criteria om als volwaardige democratie erkend te worden. De President Wiensnaamnogaltijdnietuittesprekenis zit vol goede bedoelingen, maar heeft de boel niet voldoende opgekuist. Corruptie aan de top zuigt de laatste US$ het land uit.  Gevolg is dat er te weinig beloften worden ingelost en ondertussen de mensen meer en meer moeite krijgen om de eindjes aan mekaar te knopen. De verdubbeling van de benzineprijs was de druppel teveel en een driedaagse shutdown het gevolg. De gewelddadige aanpak ervan zal nog lang nazinderen in deze vredige regio. De regering wordt in snelheid gepakt door de dagelijkse realiteit van tekorten allerhande. Een nieuwe hyperinflatie zou voor velen de doodsteek betekenen. Afwachten maar… en dis nie oraait!

59e82b8a-2efc-4e02-88cf-463502862bf3
Barbourfields Byo

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s