Air Bulawayo

De lucht is staalblauw. Verspreid plakken zuiverwitte wolkjes op de achtergrond. De skyline van Byo vult verder het gezichtsveld. We zitten rustig naar dit prachtige plaatje te kijken met een lekker kopje koffie en wachten op één van de drie vluchten die ons naar de andere wereld gaat brengen.

Die andere wereld is tot nader order België. Het land waar het, als we de Standaard van het WE mogen geloven, levensbedreigend is om te leven en te wonen. Elk uur sterft er een Belg aan luchtvervuiling. Volgens het WHO is het grootste deel van WEuropa niet geschikt om te bewonen. Europa hanteert andere normen en vindt die cijfers helemaal niet zo al alarmerend.image

Die andere wereld hanteert ook andere regels rond corruptie. In België kun je legaal je zakken vullen, de kruimels van de tafel vegen of het grootste stuk uit de taart snijden zonder daarvoor berecht te worden. Onze politici zouden wat moeten gaan bijklussen in Afrika, wat sommigen zeker doen. De vetpotten zijn er groter, het graaien is er makkelijker en wordt zelfs openlijk goedgekeurd. Wie niet graait, is een gevaar voor het establishment en verdwijnt vroeg of laat van de radar.

image
No-goarea voor het WHO
image
Geen vuiltje aan de lucht voor Europa

In die andere wereld moeten ook de kippen binnenblijven. Niet de pollutie maar overvliegende wilde vogels zijn het gevaar. Pluimveehouders met een paar miljoen opgehokte plofkippen worden hier beschermd en die enkele vrij rondscharrelende exemplaren zijn een doorn in het oog van onze voedselindustrie. Een wildgelegd ei bevat uiteraard bacteriën, net als de kip die ze legt. Antwerpen is terecht een no-gozone voor vuile auto’s. De discriminerende manier waarop dit doorgedrukt wordt tart alle logica. Ofwel koop je een nieuwe auto, ofwel laat je een roetfilter van een slordige duizend euro installeren. Het fijnstof dat uiteindelijk die filters passeert is nog fijner dan fijn en kan dus nog dieper in de longen dringen. Dan maar tijdelijk winkelen in Lier of Mechelen. Mooie stadjes en nog toffer om met de fiets naartoe te rijden langs Nete en Dijle.

Ik kijk naar de helblauwe lucht en de witte wolken glijden zacht voorbij. De luchthaven  van Bulawayo lijkt voor ons gebouwd. De geur van kerosine(lampenolie) en het helse lawaai van straalmotoren ontbreekt. Begint er al een lampje te branden waar we naartoe willen met dit droge betoog? Yep!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s