TRUMPETTER

Ook flamingo’s hebben een haatliefdeverhouding  met nattigheid. Komen ze of komen ze niet dit jaar. Het water mag net tot boven hun enkels staan. Niet hoger. Met hun lange nek en kromme bek hangen ze ondersteboven in het ondiepe, brakke water te sabbelen naar lekkers. Staat het water te hoog, dan verdrinken ze gewoon en heeft het water onvoldoende zoutconcentratie om hun optimale voeding te voorzien.

Een lepelaar staat eenzaam in een plasje zigzaggend met zijn platte lepelvormige bek naar visjes en ongewervelden te lepelen. Iets verder steltloopt een koppeltje geelbekooievaars(Afrikaanse Nimmerzat of Mycteria Ibis). Ze zijn op paddenjacht. In de achtergrond pikt een groepje struisvogels zaadjes van het hoge gras. Wildebeesten vervolledigen het plaatje. Lekker vlees moet dat zijn, pré-salé!  Zoals de schapen in de Monding van de Somme, grazen ook deze dieren gras en kruiden op een brakke bodem. Bij droogte schittert de vlakte van de zoutkristallen en lijkt het op een ijsvlakte. Leuk om over te rijden, funest voor het koetswerk. Geen flamingo’s te bespeuren. Naakt stap ik in het water. Honderd meter verder sta ik kniediep met de kop in het water. Ongedwongen vul ik het zoutgehalte aan. Nog steeds geen flamingo’s. Terug uit het water leg ik me te drogen op het uitkijkplatform en wacht tot er zoutkristallen op mijn huid beginnen te vormen.

image
Shongololo Express

De Rhodesian Railways hadden prachtige treinstellen tot ver in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ze werden ook nog voortgetrokken door een stoomlokomotief, waarvan er hier in het Railway Museum in Byo nog enkele prachtexemplaren staan. Trouwens het treinstel dat door Cecil John Rhodes werd gebruikt zou er ook nog te bezoeken zijn. Hijzelf had een standbeeld op Main Street. Nu staat dat incognito in het hoge gras achter het Natural History Museum. In de jaren tachtig lag het daar met nog enkele andere in brons gegoten pioneers op een hoopje. Zimbabwe was toen net onafhankelijk geworden en in sneltempo werden alle relikten uit de koloniale tijd weggeveegd uit het straatbeeld. De straten kregen namen van vrijheidsstrijders. Selborne werd Takawira, Main werd Nkomo, Rhodes werd Silundika…

De Shongololo Express komt net aan in Vic Falls. In Out of Africa-stijl word je door de mooiste stukjes Afrika gereden. Van Kaapstad tot Vic Falls, van Bulawayo tot Dar Es Salaam,… Stoppen doet de trein in wildparken of op plaatsen met een historische betekenis.

Spoorwegen zijn recht en zo vlak mogelijk. Ze leiden je van A naar B via de kortste weg en met zo weinig mogelijk moeite. Landschappen kijken en tuinhuisjes. De lelijke kant van een stad of vervallen industrie. Niet hier! Of dat proberen ze toch niet!

image
Victoria Falls Hotel

De Shongololo doet de mooiste plekjes aan en rijdt s’nachts langs de andere kant van Afrika. Een shongololo is een miljoenpoot en leent zijn naam aan alles wat lang en kronkelend wormachtig van vorm is. Dus ook een lange trein…of een slurf van een olifant. Vandaag is het Trumpdag! Ook zo’n smurf met een slurf van een shongololo en miljoenpoot! Tomorrow another day!image

2 gedachten over “TRUMPETTER”

 1. Wat anders dan de rit Mortsel Oude-God ( deze hoogst merkwaardige naam ten spijt) naar Bruxelles-Midi ( ook een naam die meer Zuiderse verwachtingen oproept dan de realiteit biedt). Vlakbij Bxl Midi is er de fontein/waterval onder de Zuidertoren. 36 verdiepingen hoog wordt er in dat geboyw berekend wat je afdrachten voor je pensioen waren en hoeveel dat ean wel zal bedragen…. voorlopig nog op 65 jaar. Ook ( op zondag) bij dat Bxl Zuid/Midi is er een wel zeer onBelgische markt. Groenten die ook wel eens Afrikaanse origine hebben… en de viskramen bieden zee-producten die weinig vandoen hebben met de Noordzee. Een klein kilometer oostwaarts ligt de Matonge wijk, de zwartste wijk van Brussel, zeg maar België. Meer kappers dan cafés. Meer kruideniers dan banken. Meer leut dan tristesse al zal er niet alles om te lachen zijn.
  Misschien moeten we daar toch maar eens wat virtuele zon gaan opdoen.

  Like

 2. Jaja, mooie herinneringen. Op dat terrasje hebben we samen een theetje gedronken zovele jaren geleden. Met het zicht op die brug!!!!zalig en mooie herinnering!!!!

  Liefs

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s