Rain, beautiful rain!

Het is een haatliefde verhouding met nattigheid. Water zoekt een weg. Plassen, putten, beken,  rivieren en dammen lopen vol. De onderbrekingen in het waternet worden zeldzaam nu de hemelsluizen dagelijks openen. Dakgoten blijken niet bestand tegen dit natuurgeweld. Bij hevige tropische buien stroomt het als een waterval het dak af. De goten hangen er verweesd en scheef bij. Opvangen is dodelijk. Teveel op te korte tijd en elke zwakke plek in het afwateringssysteem wordt in geen tijd blootgelegd. Gelukkig spelen deze taferelen zich voorlopig aan de buitenkant van ons verblijf af en genieten we van de natuur die herademt na een veel te lange droogte.image

De Greppel van Herman Koch ligt voor mij in het gras. Vliegen bespringen mij. Uit de boxen galmt Royal Blood. De kinderen hebben me verwend met enkele langspeelplaten. De platendraaier, die ik enkele weken geleden aanschafte op de veiling, heeft maar één luidspreker. Toch is het geluid niet te evenaren. Vaker luisteren we hier naar de onlineradio. Coast FM uit Nieuw Zeeland, Radioplus voor wat nieuws uit België en een varia van afrikaanse kanalen.  Op het dak staat een antenne en een schotel gericht op een of andere satelliet. De kabels hangen slordig langs de muren omlaag en zijn om esthetische redenen afgeknipt en weggegooid. TV? Het bestaan ervan lijkt tot een ver verkeden te behoren. De sterren die het beeld vullen ook.image

Koch schrijft over de vooroordelen die mensen hebben over al wat zich buiten hun vertrouwde leefwereld beweegt. Iets meer naar het westen en het noorden gaat het nog want daar is water. Oost-en Zuidwaarts wordt het al moeilijker. Daar wonen Belgen, Duitsers, Italianen? En nog iets verder veranderen de mensen van kleur. Ik citeer: Eerst alleen hun haar: het wordt donkerder, en tenslotte helemaal zwart. Vervolgens volstrekt hetzelfde proces zich met hun huidskleur. Naar het oosten wordt die geler, naar het zuiden alleen maar steeds zwarter. En het wordt warmer. Ten zuiden van Parijs begint de temperatuur te stijgen. Bij warm weer kost werken meer inspanning. Nog verder naar het zuiden werken we al helemaal niet meer. We rusten voornamelijk uit. Einde citaat.

image
10cm slak

De vliegen blijven me pesten en dat is te wijten aan de regens. En scheve dakgoten die een ideale kweekvijver vormen voor dit ongedierte. Is er een goeie eigenschap weggelegd voor een vlieg? Hij is een ééndagsvlieg, is weinig positief. Voedsel! Op het gras zit een koppeltje Vliegenvangers. Af en toe vliegen ze op, plukken een vlieg uit de lucht en gaan weer zitten. In het voorjaar zaten ze hier te broeden, net voor het terras in de Sequoia.  Dat is toch wat ik vermoed dat die enorme boom is. Heel zeker weet ik het niet! Aldo, de garagist, vertelde ons dat de uitgebroede kuikens al na twee dagen het nest verlaten. Ondertussen heb ik er even de vogelbijbel bijgehaald. Het gaat hier dus niet over de Flycatcher, volgens Newman’s Birds of Southern Africa, maar wel over de Dark-capped Bulbul ofte Swartoogtiptol in het Afrikaans. Het is een zwartgrijsgeel vogeltje dat volgens de uitleg in het boek “chit-chit-chit” roept, afgewisseld met “Wake-up, Gregory”. Geen vertaling naar het Afrikaans voor dit bizarre geluid van een voël! “Wa kop, Gregorie!”, zou moeten kunnen. De volgende dagen probeer ik de roep  eens uit. Benieuwd of er reactie komt…

image
Nr.1  Swartoogtiptol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s