AfriCAN

Het scheelde geen haar of we hadden Zimbabwe uitgeroepen tot het vriendelijkste, gastvrijste, mooiste, groenste, wildste en correctste land onder en boven de evenaar. Honderden kms rijden we door overweldigend groene, golvende landschappen. Vetgevreten koeien en jong wild vullen het decor langs de weg. Baobabs en mopanibomen pronken tussen al dat groen. Soms wanen we ons in Gabon en Congo, dan weer in’t Bos van Moretus of het zuiden van Frankrijk. Een hutje hier en daar en de mensen aan de kant van de weg, af en toe een diepe krater in het asfalt en de onvermijdelijke politieroadblocks herinneren ons eraan dat we in Afrika en meer bepaald Zimbabwe zijn.image

We passeren het politiebureau van Hwange.  Justice is free and don’t pay for it!, staat in grote letters op een bord aan de kant van de weg.  Zingend en lachend passeren we de ene roadblock na de andere. Plots is er die ene te vermijden en ondertussen zesde politiecontrole. Brandblusapparaat, lichten, stickertjes,… Ze zoeken en zullen vinden. Het boekje om een boete uit te schrijven in de hand van de politieman zegt ons dat we dit keer prijs hebben. Het nieuwe jaar begint zoals het vorige eindigde,  nl. met goede voornemens. Twee brandblusapparaten liggen er in onze auto. De voorbije twee jaar zijn ze honderd keer getoond en gecontroleerd. Op 1 jan 2017 blijkt het ene al jaren verlopen en het slechts twee jaar oude ex. is leger dan leeg! Discussiëren, nukkig kijken, pissed worden, geduldig zijn, vriendelijk nog eens een Happy New Year toewensen… en beloven dat we er morgen in Bulawayo wel een nieuwe zullen kopen en de andere laten vullen?! Niks baat en we laten Morrisje, die ons verrast en ontsteld toekijkt van ” is dit echt?”, de boete betalen met zijn net ontvangen nieuwjaarscentjes!

image
Wat Obamacan, African!

Obama stapt op en begraaft met hem onze westerse democratie. Gedaan met de geordende chaos en geregelde anarchie. Vrij je mening uiten en ongestoord publiekelijk je ding doen, behoort tot het verleden. Bovendien herinnert de dood van Fidel Castro ons eraan dat 50j sancties van het Westen Cuba vooral heeft “grootgemaakt” en dat dit wel eens een voorbeeld zou kunnen zijn voor koppige alleenheersers en andere platte nationalisten. Of de USA als voorbeeld van hoe het niet moet maar ook kan! Trumpetter hard en het plebs volgt als schaapjes. Not done wordt gemeengoed en  voelt snel weer normaal. Wat enkele jaren terug als rechtse praat en extreem gedrag werd afgedaan, is anno 2017 de regel?!

image
Extreem links

Hetgeen op de terugweg door de overijverige ZRP als boete werd gegeven is omgerekend een paar koffietjes waard in één van de betere barretjes in town. Die 10$ in nieuwe Bondjes is niks vergeleken bij de pesterige GAS-boetes in Belgenland: 120$ voor een urgente plas op straat, 170$ voor het rijden met de fiets door het rode licht op een leeg kruispunt in het midden van de nacht?! Enz. enzoverder…Gevaar? Overlast?

Rond Kerst en Nieuwjaar lijkt  de hele mensheid en het ganse dierenrijk samen te stromen op en rond de straten van Vic Falls. Een gezellig zootje ongeregeld. Achter in het bakkie of bovenop het dak van de auto rondrijden, af en toe een olifant op zoek naar lekkers in het centrum zien passeren, de Range Rovers, Mercedessen en een zeldzame Bentley die protserig de potholes nemen, dag en nacht bonkende bassen, bungee, raft en ander spektakel boven en onder de watervallen,… Victoria Falls is alles wat een Tourist Trap moet zijn.

image
Kikkertijd

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s