Ain’t no sunshine when she’s gone.

Het mooiste wat mij ooit kon overkomen, was een fantastisch lieve vrouw, lief,  vriendin en compagnon vinden die samen met mij door het leven wilde gaan. Er is geen zonneschijn als ze weg is! Vrij triviaal, denk ik. Meestal zit ze dan verstopt achter de wolken of is het nacht en staat ze aan de andere kant van de aarde tot ze weer terug is. De natuur is heel voorspelbaar en houdt van regelmaat en herhaling.

De zon, het mooiste natuurfenomeen dat ik ken, vergelijken met een vrouw is wel knap. Warmte, licht en bron van leven. Maar liefde zie ik niet in de zon, veel meer in de maan. Mysterieus, fel, soms bleek, hangend, nieuw dan half en helemaal vol, de nacht verlicht. Yellow moon, Moonshadow, Blue moon, Dark side of the moon, Moonage Daydream, Walking on the moon,….       image

We zijn op voettocht doorheen de Marokkaanse Atlas. Muilezels dragen onze lasten zodat we ontspannen kunnen genieten van de indrukwekkende vergezichten. Het is november en de nachten worden langer en frisser. We slapen in tentjes. Lekker ingeduffeld in lichte zomerslaapzakjes leggen we ons op van die dunne, groene matjes. Hoe minder bagage, hoe minder gewicht voor de lastdieren, want ook daar wordt aan gedacht! Verschillende keren reeds zijn we in het diepe zuiden verrast door de warmte s’nachts, stikkend en zwetend in  een iets te nauwe dwangbuis. Maar nu is het gewoon koud, te koud, niet te houden van de kou. Ik draai en draai om toch telkens één kant van mijn lichaam tegen Kris  op te warmen. Al mijn kleren heb ik ondertussen aangetrokken. Ik blijf rillen van de kou. Midden in de nacht, totaal onderkoeld en de wanhoop nabij, besluit ik uit mijn dunne slaapzak te vluchten. Ik zet mijn verstijfde lichaam in beweging om het warm te krijgen. Plots constateer ik dat het volle maan is en ongelooflijk maar waar, ik voel die lichtgevende schijf  warmte uitstralen op mijn bevroren gelaat en botten. Zalig blijf ik me zo enkele minuten baden en ronddraaien in het liefdevolle maanlicht voor ik weer mijn zomerslaapzakje opzoek. S’morgens word ik herboren wakker. Full moon!

image
Privilege

Boeddhisme wordt zonet op de radio in verstaanbare mensentaal uitgelgd door een prof die zich daarin verdiept. Het leven is lijden, lijden heeft een oorzaak, het lijden kan opgelost worden en meditatie is de weg. Dat zijn de vier waarheden. Gelukkig heb je verschillende levens om zover te geraken want het zou wel eens heel lang kunnen duren. Als je dan nog met een slecht karma zit, lijkt het bijna hopeloos. Nog meer en langer mediteren en goed doen kunnen je karma verbeteren maar niet wegnemen. Toch een harde overtuiging! Geen look eten omdat het stinkt. Kwestie van identiteit. Ajuin en prei ook. Stinkt ook! Vlees is complex en alcohol ook een beetje dubbel. Toch maar verderzoeken naar een andere levensfilosofie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s