Deugddoend

Het voelt goed op afrikaanse grond te zijn. Na drie maanden leven in een cocon, gaat de wereld terug open en wordt de blik verruimd. Een oefening en test voor oog, lijf en leden. Logeren doen we bij boeren. Afrikaans is de voertaal. De gesprekken zijn een mengelmoes van Vlaams, Engels en Afrikaans. Gastvrijheid is een deugd en het doet deugd elke keer weer te kunnen slapen in een zacht bed. De Zeven Deugden, waar hebbewe dat nog gehoord.

image
Is de Duitse Grundlichkeit een deugd?

Naast geloof, hoop en liefde zijn er nog vier deugden. Rechtvaardigheid, verstandigheid, focus, gematigdheid. Natuurlijk bestaan er nog meer en eigentijdsere. Deugdelijkheid is allesomvattend.  Een tiental jaren terug was ik onderweg met een beste vriend in een Renault 5.  Naast rijden, keuvelen, ruziemaken en sightseeing, was dé hoofdbezigheid nieuwe deugden vinden.                                                                                     Wat is een deugd eigenlijk? Het doet deugd, kennen we.  De katholieke virtues zijn vastgelegd, uitermate oubollig en onverstaanbaar voor de doorsnee mens. Wij zijn opgevoed met de catechismus en leerden holle, nietszeggende woorden uit het hoofd. Niets aan overgehouden, behalve hoofdpijn en een afkeer van… image                                                                                                               Mildheid is plots de populairste deugd in onze westerse maatschappij,  maar is dat al eeuwen in de rest van de wereld. Iedereen  is er vol van. Levensfilosofieën als Mindfulness vervangen de traditionele religies en verbinden mensen in relatie, meditatie, onthaasting en mildheid. Er is nooit zoveel oorlog gemaakt in de postbellum. Het geweld speelt zich af aan onze voordeur. We zijn het gevoel ontwend en moeten daarom in sneltempo terug milder voor elkaar worden.

Gastvrijheid is hier in Zuid Afrika de meest in het oog springende levenskwaliteit. Mensen zijn zo blij anderen te kunnen ontvangen, dat het genant wordt. Op deze manier zijn wij het niet gewoon. De neiging om iets terug te doen of terug te geven is erg groot. Dus dat doen we dan ook. Gisteren bestond het avondmaal nog uit frietjes van zelfgekweekte patatten, zelfgemaakte meatpie gevuld met impala en als zijgerecht een griekse sla met voor de mozambiekaanse markt bestemde tomaten. Delicious! Vanavond is het onze beurt. Lusten ze hier spaghetti? We zullen het straks weten.image

Susie is de gastvrouw. Bij aankomst vraagt ze ons of we het verschil kennen tussen een “boervrou” en een “boer se vrou”. Bij ons is de vrouw van de boer een boerin en ze is lid van de KLV of iets gelijkaardigs. Susie is een boer se vrou en geen boervrou, maakt ze ons duidelijk. Een boer se vrou komt niet buiten, regelt het huishouden en alles wat zich binnenskamers afspeelt. Ze kan met moeite een tomaat van een aardappel onderscheiden.

image
Boer se vrou of Boervrou?

De andere, een boervrou, werkt buiten, rijdt met de tractor en kent alles van het boereleven.  Ze heeft ruwe handen en haar op de tanden. Vollemelkborsten sieren haar lichaam en een rode blos haar wangen. De andere daarentegen schuwt het licht  en administreert engelsbleek de kookpotten. Allebei hebben ze een gave en het doet ons deugd in het gezelschap van de boer se vrou het internet af te schuimen op zoek naar onze verre vrienden en kinderen. We miss them and you too, Susie!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s