UBUNTU

Het verlangen naar meer, is natuurlijk een fantastisch gevoel. Genieten van het verlangen, is al een beetje moeilijker. Het materialiseren van dat gevoel wordt secundair en geeft ruimte aan een verscheidenheid van  invullingen. Toen we een dik jaar terug besloten het leventje hier af te ronden en bij de opkuis ervan merkten dat kasten, kelders, zolders en achterkamertjes volgestouwd zaten met ooit of nooit gedragen of gebruikte spullen, zijn we beginnen uitlenen, weggeven en weggooien. Een genot! Trop is teveel en teveel is trop!

image
Teveel is trop, trop is teveel (VDB)

Delen is het nieuwe hebben. Teveel patatten of appelen?! Teveel boeken, wijsheid, overtuiging, empathie, liefde, raad, muziek, handwerkjes, ….   Gun het een ander en het genieten wordt groter.   De markt en de leefwereld waar dit alles wordt verhandeld, behoeft geen geld, niets moet ingeruild voor iets anders. Wie geeft wat hij in overdaad bezit, gaat nooit tekort komen. Wie tekort heeft, ontvangt en hoeft dus niet te nemen. Stel dat je hersenen uitpuilen van een bepaald gedachtengoed, dan kan je Hyde Parkgewijs je verhaal kwijt op een spreekgestoelte of een krukje in het gras.

image
Hyde Park  London

Ubuntu is een woord in één of andere afrikaanse taal. Het betekent zoiets als….? Ik zal het vlug even opzoeken en later neerschrijven. Alleszins, het klinkt als overvloed en wie geven, delen en ontvangen als waarden hoog in het vaandel draagt, komt in de buurt van wat het betekent. Materiële rijkdom is belangrijk en daar hoeven we met onze westerse overdaad alomtegenwoordig, niet flauw over te doen. Maar trop is teveel!

image
Teveel is trop, trop is teveel.

 Andere, wat wij dan primitieve culturen noemen, hebben die kwaliteiten vaak als basis van hun maatschappelijk zijn en dreigen net die eigenschappen te verliezen onder druk van ons Westers denken. Essentieel in het systeem is dat er niets wordt teruggeëist of gevraagd in ruil voor hetgeen men van zijn overdaad deelt. Geld of ruilgoederen zitten nog gevangen in dat Hebbendenken. Ontvangen zonder te moeten geven, opent de weg naar de nieuwe rijkdom. Sommigen kennen dit, velen leven in dit systeem, te weinig mensen zijn er zich bewust van. 

image
Aangepast vehikel en on the road again!

Het geloof in een universeel gedeeld verbond dat de hele mensheid verbindt(sic of was het slik), is een wat stroeve betekenis van hetgeen waarvoor Ubuntu  staat. Ik ben door de ander, is een iets simpelere samenvatting van de term die eigenlijk niet in één woord te vatten is. In de praktijk kan het en wordt het in vele vormen gegoten alnaargelang de betekenis die je eraan geeft of wil geven. Bv. Als je in Zimbabwe en bij uitbreiding heel Afrika en Amerika, iets teveel te vertellen hebt en er wordt alle vijf woorden God in vernoemd én je slaagt er bovendien in om minstens tien aanhangers te verzamelen die je telkens wat geld toestoppen, dan heb je een nieuwe religie en  rij je in geen tijd in een chique auto.

image
Bond Zonder Naam.

Na zoveel gezwets de voorbije twee, bijna drie maanden wordt het hoogtijd om de poort naar Afrika terug  door te rijden en met een open geest het veranderende landschap te doorkruisen! De winter loopt naar zijn einde in het zuidelijk halfrond en nog wel andere dingen daar lopen op hun laatste pootjes of hebben hun tijd gehad.            No time to waste!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s