Het zwarte gat

Een gat is snel gevuld! Volkswijsheid is dat van de bovenste plank. Laat een opening en er duikt iemand in. Niets is onvervangbaar.

Enkele maanden was Centraal Afrika het zwarte gat op onze reis overland. Een onbekend, donker stuk tussen West en Zuid Afrika. imageWilde verhalen deden en doen de ronde en zijn natuurlijk ook voor een stuk terecht en waar. Vaker zijn het clichés over een gebied waar weinigen iets van weten en de doorsnee toerist sowieso nooit naartoegaat. De sfeer is een beetje grimmig, visa worden maar moeilijk uitgedeeld en eigenlijk  zitten ze niet op die buitenlanders en hun inmenging te wachten. Afrika voor de Afrikanen! Ghana heeft dat. Nigeria ook en in Zuid Afrika groeit dit besef. Dat clichébeeld klaart geleidelijkaan op als je er rustig doorheenrijdt en vooral tijd hebt én geduld. De instanties doen moeilijk en zijn streng, maar eens binnen, zie je grappige, aangename mensen die blij zijn “mon oncle” tegen je te kunnen zeggen. RDCongo blijft wel een krom land, haaks op alle anderen en het is een wonder op zich dat dit in deze wereld nog bestaat, zo’n chaos en samenleving. Kilometers worstelt de Landy zich over onberijdbare wegen. De duisternis klaart op en de weg erdoorheen brengt verlichting.image

Nergens wordt zo hard, veel en lang gewerkt als in onze Westerse Wereld. Mathematisch wordt dan vastgelegd hoe lang je nog kan nagenieten van de geleverde diensten tijdens het zogenaamde pensioen. Een klucht eigenlijk want niets is zo scheef dan iemand anders of ene instantie laten beslissen over je doen of laten, komen en gaan. En als je dan die carriëre afrondt of moet beëindigen en je bent een veertigtal jaar vastgeroest op een stoel achter een bureau in eenzelfde dagdagelijkse doen en laten, doemt wel vaker het Zwarte Gat. Wat nu gedaan?! Niks anders gewend dan om 7h richting werk te vertrekken en tegen donker s’avonds terug naar huis te keren, eten, TV-kijken en slapen tot er weer eenzelfde dag begint.

imageThe Black Hole! Hoe verder we kijken, hoe minder we zien. De logica van een koe! En als je dan denkt door alles heen te hebben gekeken en plots niets meer ziet, schrik je jezelf een bult. De slimste onder ons ontdekt dan het Zwarte Gat, the Black Hole. Doe je ogen dicht, wacht enkele minuten en je ziet zoveel verder, meer en duidelijker. De geest dwaalt waar geen mens of lens kan komen.image

Toegegeven, het is allemaal een beetje zwartwit, maar dat is het Zwarte Gat gewoon ook. Kleur breng je in je leven door creatief te zijn. Varieer de dag en de nacht die erop volgt. Open up, voed je met al wat je hebt en al wie en wat je omringt. De rijkdom ligt aan je voeten. Oprapen en verdergaan. Uitdelen en weer  vergaren.   A world apart! Ubuntu!

image

My black ass!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s