L’origine du monde

Dikke maat Dirk loopt op zijn laatste beentjes. Maar er moet nog een laatste reis gemaakt met de vrienden. Argentinië is uitgesloten wegens te ver, te intensief. Naarstig gaan we op zoek naar alternatieven dichterbij. N.Frankrijk wordt de bestemming. In Étretat wandelen we voorbij een oud herenhuis. Gelegen onder de golf en met zicht op zee, zou dit een uniek plekje zijn om in stijl afscheid te nemen. De huisvrouw en haar vriendje komen ons bij de poort tegemoet en laten ons vriendelijk binnen op hun domein. Even later zitten we aan de champagne en worden we enthousiast door het huis geleid. Gustave Courbet schilderde hier een honderdtal jaren geleden zijn L’origine du Monde. We zitten even op de plek waar hij zijn schildersezel had staan en kijken door hetzelfde raam. Wat hij toen zag en schilderde is duidelijk nu niet te zien. Geen golfen of golven op de achtergrond. Het onderwerp trekt alle aandacht en daar gaat het ook om!

image
Het zicht van Courbet in 1866 chez les Bardis in Étretat

De oogzenuwen moeten getriggerd worden en alle zeilen worden bijgespannen om de gedeukte nervi te prikkelen, voeding te geven om te regenereren. 6 tot 12maanden krijgt een zenuw om mm per mm aan te groeien. Nochtans speelt snelheid hier een rol. Hoe vlugger de recuperatie, hoe groter de kans op gedeeltelijk of zelfs volledig herstel! Oefenen dus! Starttolookagain: in 10maanden van zien naar ZIEN!

De Oerknal was niet, zoals de wetenschappers ons al heel lang voorfantaseren, de Oorsprong van de Wereld. Ook niet de Schepping van de Aarde door God, wat nu terug luidkeels verkondigd wordt door Creationisten, was Het Begin. Gustave Courbet was zowel creationist als exact waarnemer en visionair. imageHet is als de kip en het ei, eerder een filosofische vraag over  daar waar het begon en waar ons menselijk brein tekortschiet nl. de Oorsprong van het Leven! Zelfs de grootste atheist, Skepp-aanhanger of humanist heeft daar geen pasklaar antwoord op en dus wordt er lustig oplosgefantaseerd en worden er de meest ongelooflijke hypotheses op verzonnen. Geen mens op aarde heeft ooit leven gecreëerd en de grote vraag is of ze dat ooit zullen doen. Niets op aarde heeft ooit leven geschapen en zal dat waarschijnlijk ooit doen. Dus wetenschappers, creationisten en fantasten kunnen nog eeuwen blijven doorgaan met filosoferen. Lang leve de fantasie!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s