An ill fated people

Zo’n dertig jaar terug ontleende ik een boekje aan de Public Library in Bulawayo. De bib is gelegen in een prachtig gebouw. De boeken op de planken hebben hun tijd gehad, zijn kapotgelezen, bladeren ontbreken. Één boekje trekt mijn aandacht: An Ill fated people. Het is een persoonlijk verhaal doorheen de geschiedenis van Zimbabwe. Het verlangen naar geluk, onafhankelijkheid, erkenning van een cultuur en volk is de rode draad doorheen het verhaal. Maar toch lijkt het altijd weer net niet. Net niet onafhankelijk genoeg of het té zijn en dat is ook net niet goed.

image
Matobo NP

We rijden Zimbabwe binnen en worden overwelmd door een soort ontroering. Een mengeling van nostalgie, een lang onderweg zijn, een ongereptheid en rust. Die mix van emoties  zien we ook bij de douanebeamtes die ons het land binnenschrijven. Vriendelijk en efficiënt, maar er straalt geen geluk of gastvrijheid af. Eerder afwachtend. Hoe reageren wij? Zijn we blij hier binnen te komen of eerder sceptisch!? De herfst is ingetreden. Alle schakeringen van groen tot geel passeren in een adembenemend, golvend landschap. Daarna beschilderde hutjes en de bevestiging dat we écht wel in Afrika zijn.

image
Bulawayo City Hall

Vic Falls passeert en Bulawayo is onze volgende halte. Wat een mooie, kalme stad is dat! Proper genoeg en goed georganiseerd, heel westers aandoend. Eigenlijk lijkt het nog meer op een doorsnee Australische stad: layback, proper, gedisciplineerd saai en ietwat ouwbollig!

image
Hyperinflatie in 2008

Mensen staan in het centrum van de stad in lange rijen aan te schuiven aan de banken en cashpoints. De US$ wordt maar met mondjesmaat cash vrijgegeven en dit zorgt voor onrust. De beelden van een kleine tien jaar terug duiken weer op en ze willen dit geen tweede keer meemaken. Een nieuwe munt dringt zich op en dat brengt onduidelijkheid. De economie draait slecht, de werkloosheid is groot en het leven is duur. Een liter benzine kost meer dan 1.10$! In Namibië en Botswana betaal je er geen 80 cent voor. De mensen dragen hun lot lijdzaam. Ze praten erover, zijn ongerust, maar blijven ongelooflijk kalm en gedisciplineerd. Ze zijn duidelijk meer gewend en hebben al wel voor hetere vuurtjes gestaan. An ill fated people!

image
Byo a hidden gem

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s