Gabon here we come….

Een Biafraantje is een uitgemergeld, op sterven na dood kind, vliegen in de ooghoeken, wankel staand of liggend. Deze beelden staan op ons netvlies gebrand en inzamelakties voor deze gruwel ergens in Afrika werden op school en daarbuiten opgezet.

image.jpg
Markt in Lomé

To be honest…Biafra lag tot voor kort ergens aan de rand van de Sahara, in een uitgedroogd, hongerig stukje niemandsland. Of dat dacht ik toch…
Enkele weken geleden stonden we in de file bij het buitenrijden van Accra. De markt op straat. Tussen de auto’s lopen tientallen verkopers hun waar aan te prijzen. Zakjes bananenchips, schijfjes verse papaya en ander fruit passeren. Een man stapt voorbij met een stapeltje boeken op het hoofd. Jesus loves you, God is within you en de Bijbel zijn de populairste titels. Een boek trekt mijn aandacht. Chinua Achebe, één van de bekendste Afrikaanse schrijvers en dichters, schreef een verhaal over zijn leven, de Igbo’s en dat van Biafra.
Biafra is gewoon een stuk vruchtbaar, olierijk Nigeria, waar nog steeds een kleine guerilla aan de gang is. In de jaren zestig verklaarde het zich éénzijdig onafhankelijk van dat land, waarop een gruwelijke oorlog uitbrak en het nieuwe landje volledig geïsoleerd van de buitenwereld, werd doodgewurgd. Iedereen ouder dan 50 kent de beelden die de wereld rondgingen. Wat Auschwitz is voor de Tweede Wereldoorlog, is Biafra voor het postkoloniale Afrika. Een schandvlek in de korte geschiedenis van de mensheid.

image.jpg
Het zout afspuiten vóór de Landy op de boot gaat

Het is één van de redenen waarom we de weg verderzetten overzee en Nigeria bypassen. Het land is al geruime tijd lastig om door te rijden, ronduit gevaarlijk in het noorden met de aanhoudende aanslagen en steeds onstabieler en chaotischer op de rest van zijn grondgebied. Het verschil tussen een badiet en een politieman is niet meer te merken. Een enkele overlander, die reeds vroeger een visum wist te bemachtigen, waagt het erop. We wachten op de verhalen van hun reilen en zeilen. Good luck!
Gabon lacht ons toe. Met al zijn wildparken en wildlife is het een plek waar we wel willen rondtrekken.
On the road over sea to Gabon!

Eén gedachte over “Gabon here we come….”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s