The Future is Orange

Als het rood is moet je stoppen. Bij groen licht rij je gewoon door. Oranje betekent oppassen, afremmen, uitkijken.  Zo ziet de toekomst er tegenwoordig voor ons uit. Als je er de reisadviezen op naslaat, belanden we nu écht in de gevarenzone! Het zuiden van Marokko, Mauretanie? Piece of cake! Mali is the real thing. Tegenover ons zit een oud legionair zijn verhaal te doen. Hij reist op en af naar het noorden van Mali om er de Franse stoottroepen te begeleiden, stukken weg te helpen ontmijnen, enz. Ze weten niet naar welke kant ze eerst moeten kijken en kunnen niemand vertrouwen. Iedereen wil hen weg, dat is het probleem. Dit geraakt nooit opgelost, vertrouwt hij ons toe.

Watjes!
Watjes!

In de jaren tachtig kregen we in Zimbabwe duidelijke richtlijnen als we de bush introkken. Er was nog een guerilla aan de gang en blanken waren het makkelijkste doelwit. Één vermoorde blanke was een veelvoud zwarte lijken waard. En dat principe werd minutieus uitgevoerd. An ambush noemden ze de hinderlagen die werden gelegd voor blanke boeren en medische teams die de bush introkken naar de afgelegen clinics. Verwittig niet aan eenieder waar je naartoe gaat, stop niet onderweg en als er iemand terug de bosjes in verdwijnt, dan gaat hij zijn wapen halen en moet je vertrekken.

image
Les Dimanches á Bamako

Gisteren was onze trip slecht getimed. Nochtans was de grensovergang tussen Senegal en Mali één van de makkelijkste, maar het neemt toch algauw een uur in beslag. Carbonpapier en in drievoud met de hand geschreven formuliertjes worden nauwkeurig ingevuld. Om het noorden van Mali te ontwijken zijn we langs Zuid Senegal de grens overgestoken. Bovendien was ons verteld dat er een gloednieuwe asfalt werd  aangelegd die ons rechtstreeks  naar Bamako kon brengen. Iets te ver, zo bleek.

image
Timing

We rijden langs uitgestrekte katoenvelden. Mali is een verademing!  Mensen wuiven enthousiast langs de kant van de weg. De zon zakt zacht en zoet over de witte, netgeoogste bergen katoen. We verlaten de asfalt en nemen een piste en dan een nog kleiner dirtroadje. De duisternis valt snel in Afrika. We belanden in een piepklein dorpje en zetten onze auto tussen de hutjes van een overvriendelijke en gastvrije familie. Het leven zoals het is op het platteland in Afrika, speelt zich rondom ons af. Wij doen ook ons ding en oud en jong verzamelt zich rondom ons voertuig, ons kookvuurtje, het tafeltje, de stoelen, het bestek, … Het eten wordt gedeeld, het bestek uitgeprobeerd.

Dédé
Dédé

Nooit langer dan één nacht blijven in een risicogebied, werd ons ingepeperd. Met een beetje spijt in het hart verlaten we s’morgens Mba en Dédé met zijn twee vrouwen en zes kinderen, en de lieve grootmoeder. Mali ziet oranje of eerder rood gekleurd en dus is rondreizen not done. Of zoals de ontgoochelde en beroofde Duitsers-op-de-terugweg ons zegden: “Dan maar met het vliegtuig naar Bali ipv Mali.”

Demain, Dimanche á Bamako. C’est le jour des mariages!

3 gedachten over “The Future is Orange”

 1. Amadou et mariam!
  En waar blijven de kinderverhaaltjes? Misschien nu eens eentje met 1-lettergreepwoorden, zodat Morris het zelf kan lezen.

  Like

 2. Eerst de foto’s en dan de tekst lezen. Een zalig gevoel te kunnen slapen en stoppen bij lokalen. Een droom en dan de racties van de inwoners en falilies, nog een droom. De tekst laten we voor wat het is. Al ik de fot’s zie ben ik well een beetje jaloers. Teoch ook ergens een avontuur in mijn ziel, niet te ontkennen.
  Ook marilien jeeft gelijk. Waar zijn de k inderverhaaltjes? De kindeerstijl is veranderd in de verhalen en kronieken die naar het thuisfront in Hoven on moeke, jaren gelden geleden geschreven werden. De Pztrickstijl. En die zal ik hem niet ontnemen! Iets geleerd vorige keer.
  Lea

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s