Larie en Lariam

Duizenden kilometers asfalt liggen achter en voor ons. De woestijn kruisen doe je in een volledig uitgeruste fourwheeldrive over perfect onderhouden goudronnées. Onverharde wegen zoek je op. Zoals bij ons in de Ardennen, rij je hier in Mauretanië een natuurpark in om zand onder de banden te voelen. Zacht wiegend en zwalpend baant de Landy zich een weg over de piste richting Banc D’Arguin. 50km legendarische Paris-dakar piste, stellen we ons voor. Een eindje strandrijden en overnachten aan de rand van de Atlantische in een stukje ongerept. Een vijftal km op weg rijden we ons voor de eerste keer vast. De Landy weegt een kleine drie ton, is volgetankt met 270L Gasoil en 80L Marokkaans water. Als een hangbuikzijn graaft hij zich in het losse zand. Gewillig ploft hij met zijn buik vast en beweegt niet meer vooruit noch achteruit. Banden aflaten heeft geen zin, dan zakt hij alleen nog lager. We beraden ons. Kijken even voor ons en dan weer achter ons. Kris stapt uit en in achteruit trekt hij zich langzaam naar iets hardere ondergrond. Na 5 keer vastzitten op 10km besluiten we weer te keren. De Landy hoest en proest.  Het wasbord rammelt de roest van zijn oude karkas.
De malariagebieden naderen en profylaxie dringt zich op. Gemakkelijkheidshalve nemen we wekelijks een Lariamtablet. De wildste verhalen doen de ronde over dit middeltje tegen malaria. Angstdromen, hallucinaties en zelfs psychoses kunnen als nevenwerkingen optreden. Het is zoals de werking van een placebo. Hoe meer je jezelf of een ander overtuigt van de genezende werking, hoe meer het ook effectief geneest. Bovendien zijn hier andere dingen om bang van te worden of overtuigd te geraken dat je er beter voorzichtig mee bent. Een franse militair komt ons net vertellen dat ze op hun hoede zijn en plekken waar buitenlanders samenkomen mijden. Ondertussen zit hij zich hier wel gewoon tussen een gezelschap expats te vermaken. En Belgen, Denen, Engelsen en Fransen lijken nu éénmaal gewoon op mekaar, dus zijn we allemaal evenveel geviseerd. De Belgische Ambassadeur leek er allemaal niet erg wakker van te liggen. Wanneer komen we hier ergens een nederlandssprekende vertegenwoordiger van ons land tegen. Die in Mauretanië vertegenwoordigt bovendien ook nog Nederland en het Groot Hertogdom. Grote Verantwoordelijkheid! De grens met Senegal komt eraan en dan ligt het zand achter ons en lonkt het groen.image Woudreuzen zoals Baobab en Kapokboom gaan ons de weg versperren en met ontzag aangestaard worden. And for you the same!

3 gedachten over “Larie en Lariam”

  1. Jaloers, het grootste avontuur hier is de Geelhandlaan doorlopen zonder in een put te trappen of te struikelen (van horen zeggen, te ver weg) 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s