To be honest…

Om echt eerlijk te zijn…het grootste exportprodukt van Marokko zijn nog altijd de Marokkanen. Al van in de jaren zestig worden ze, legaal of niet legaal, met ladingen in Europa en de rest van de wereld afgezet. Goedkope arbeidskrachten, handige commercanten, drugstrafficanten,….

Marokhanen zijn het, ijdele macho’s en fiere arabieren. De Marokhennen hebben nog wel wat werk aan de winkel. Er is heel wat wilskracht nodig om je als meisje en nog meer als vrouw te tonen. De vrouwen gekleed in pijama’s vullen op he platteland en in de bergen  nog steeds het straatbeeld. Vooral buitenlandse Marokhennen gedragen zich iets geëmancipeerder en geven de lokale meisjes een duwtje in de rug. En verder doet het internet zijn werk. De wereld op een zakdoek. Ongelooflijk hoe ver en dicht alles bij mekaar is komen te liggen. Likes, comments,…op dingen, waar je in de verte iets of niks mee te maken hebt, verspreiden zich met een vingerdruk over het web en de wereld.

To be honest, het is niet makkelijk om hier een foto te trekken zonder een minaret erop. Toegegeven, het is nog niet zo erg als bij ons of in Frankrijk en Spanje, waar op elke straathoek of elke molshoop een torentje-met-kruisje staat. Ze halen wel met rasse schreden hun achterstand in. Benieuwd of er verder zuidwaarts, in Mauretanië bv., niet meer moskeeën staan dan huizen opgetrokken uit steen.

De grijze cementblokken zijn zo stilaan de eeuwenoude aarden huizen aan’t verdringen.

Kerststalleke in de maak.
Kerststalleke in de maak.

Na de regens en de uitzonderlijke rampspoed van de voorbije winter, zit de schrik er goed in. Aarden huizen worden gecementeerd. Stukken ingevallen muren worden met betonnen blokken opgevuld. Kortom, grijs is het nieuwe modern. Het is zoals onze huizen in witte crepi. Het straalt stijl en welstand uit. Iemand die in een grijze bunker woont doet het gewoon goed. Gedaan met het mengsel van aarde, stro en stront. Leve het beton!

Hoog en droog
Hoog en droog

Om eerlijk te zijn hebben we nog niet zo erg veel in het perfect voor een afrikareis uitgeruste vierwielaangedreven voertuig geslapen. Te warm, te krap, te hard en vooral de bedden in Spanje, Portugal en nog meer in Marokko zijn in verhouding veel goedkoper. Als je in beschouwing neemt dat er dan een behandeling bij een goede kraker is uitgespaard.

Van manipuleren gesproken. To be honest en om eerlijk te zijn, het leven alleen, solitair en op zichzelf, houdt heel wat meer in dan je jezelf als deel uitmakend van een koppel kunt voorstellen. Handelingen, die al jarenlang geautomatiseerd zijn, in een vaste structuur gekneed zijn, harmonieus in mekaar glijden, worden nu plots minder vanzelfsprekend. 50% van de tijd tussen opstaan en weer gaan slapen, wordt gespendeerd aan zelfzorg: wassen, plassen, eten bereiden en weer opeten,…Respect voor elkeen die zich alleenstaand door het leven begeeft! The loner, der einzelgänger, de eenzaat, le solitaire.

The loner, de eenzaat, le solitair
The loner
image
De eenzaat
image
Le solitaire

5 gedachten over “To be honest…”

 1. Dag Patrick,

  Bedankt voor je exposé, altijd blij met de babapost en je kijk op de wereld rondom . Le solitair heeft misschien de kunst van het zelf beredderen sneller eigen gemaakt . Grappig dat je daar spreekt over manipulatie ?

  Zalig jullie hereniging en geniet nog van jullie vaste slaapplek voor de volgende weken, en dan zal het zeker gaan kriebelen, voor zo ver dat al niet is .

  A big hug Gart

  > Op 28 okt. 2015 om 22:32 heeft De avonturen van Baba in Afrika. het volgende geschreven: > > >

  Like

  1. Dag Patrick,

   Je schrijverstalent is echt boven water beginnen te drijven !
   Je zou een heus boek bijeen kunnen schrijven over jouw en jullie Afrikaans avontuur, maar eigenlijk is je blog al een “geïllustreerd” boek, waarvan elke bladzijde onvoorspelbaar is !
   In die “solitaire” die je daar een tijdje bent geweest tot Chrisje er terug bij gekomen is, herken ik me wel !
   Maar het heeft zo zijn voordelen (ook wel nadelen natuulijk).

   Geniet verder jullie groots avontuur met volle teugen !!

   Kris Quistwater

   Like

 2. The loner ……… . Zou het kunnen dat je veel meer zelf moet doen wat anders vanzelfsprekend door de andere wordt gedaan? De realiteit is dan dat je veel uren voor jezelf nodig hebt? Durf je daar over nadenken hoeveel uren je op deze manier vrijmaakt voor de ander!?????? en dat is vrijheid geven!? Of zie ik het reeds al ervormd door being alone, being al-one!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s