Meet the Fockers.

Het Guiness Book of Records heeft er een uitzonderlijke prestatie bij. Geen idee wat er in dat boek allemaal staat, maar lange tijd heeft er zo’n ex. in de WC gelegen. Op koude winterdagen kon je er de blote voeten op warm houden. Ik herinner me nog enkel een foto van een wel heel lange chinees en ernaast een dwerg die tot aan zijn knieen reikte. De mop van de olifant en de muis die samen door de woestijn wandelen ooit gehoord?

Mussen zijn een van de bedreigde diersoorten in onze regio. Teveel pesticiden en te weinig insecten zorgen ervoor dat ze vertrekken, zoals de zwaluwen (0) en de kievitten,..

Uitgestorven soort.
Uitgestorven soort.

De dodo is al vertrokken en tot op heden nog maar enkel in opgezette vorm te bewonderen. Hopelijk is er nog een kleine populatie die zich ergens heeft weten schuilhouden, of nu vermomd als struisvogel door de woestijn wandelt. De hop is hier ondertussen ook verdwenen, maar die zit ergens op een veilig plekje te broeden.

Met uitsterven bedreigde soort.
Met uitsterven bedreigde soort.

Ook de mussen zijn massaal aan het nestelen. Vanmiddag zag ik een vrouwelijke mus -laten we haar gemakkelijkheidshalve Mussa noemen- vrij luidruchtig een mannetje lokken. Zoniet had ik het fenomeen zeker niet opgemerkt. De Mus reageerde vrijwel instant op het getsjilp van Mussa en besprong haar. Ononderbroken bleef ze verder lawaai maken en hij bleef de lokroep enthousiast beantwoorden. Geintrigeerd door het fenomeen, begon ik te tellen. Exact tien beurten heb ik geteld, niet een meer of minder. Geen minuut was verstreken. Daarna vertrok de mus en aan zijn manier van vliegen te zien, leek hij niet echt uitgeput. Ik heb geen idee of dit een record is, maar ik vond het wel het vermelden waard. Er zullen zeker species bestaan die alles nog sneller doen, of langer, of anders. Schildpadden? Mestkevers? Het lijkt mij even interessant om na te gaan of bepaalde soorten het anders zijn beginnen doen door veranderende omstandigheden.

Tsjilp! Tsjilp!
Tsjilp! Tsjilp!

De procreatie in de evolutie bestuderen. In de tijd van het victoriaanse Darwinisme ging het nog voornamelijk over erwtjes en vinken. Veranderende omstandigheden zijn aanleiding tot andere gedragingen. Een olifant doet het bv. liever in het water. Op het droge zal de genotsfactor een pak lager liggen. Intellect en creativiteit spelen zeker ook een rol. De soorten met de grootste varieteit aan vormen van mekaar bespringen, staan het verst in de evolutie. Of spelen leefomstandigheden ook een rol? Doet een straathond het anders dan een schoothond? De kans dat een straathond zijn baasje bespringt is heel klein. Al tsjilpend je vrouwtje bespringen, langs achter, de vleugels gespreid en dat tien keer binnen de minuut. Opnemen en aan het Guiness Book of Records doorsturen. Wedden dat je erin staat, de volgende editie. Ik laat me wel een exemplaar kopen voor onder de kerstboom. De voetjes warmhouden op koude winterdagen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s