L’Escroquerie en koppesnellers.

Waar is de tijd dat mensenvlees nog gewoon op het menu stond in bepaalde delen van de wereld. Nu is dat gewoon niet meer te vreten en heeft het voedselagentschap het geschrapt uit de lijst van toegelaten eetbare producten. Een bordje zware metalen licht zwaar op de maag, verteert zwaar en verzwaart. Af en toe is er wel eens een freak die zichzelf of een ander welwillend slachtoffer  fileert en op zijn carpaccio’s consommeert. Ik eet een Chinees vandaag! Koppesnellers zetten de onthoofden te pronken op een paal en konden op die manier nog jaren nagenieten. In de jaren ’80 werden in Zimbabwe blanken gebruikt om het wereldnieuws te halen. Op die moment woedde er een guerilla tussen de volgelingen van Nkomo en die van de huidige president. Het vermoorden, op welke manier dan ook, van lokale zwarten had weinig of geen effect en leidde uitsluitend tot repressie. Het afslachten van enkele blanken daarentegen, zorgde vrijwel onmiddellijk voor de nodige buitenlandse aandacht. Vaak waren blanke boeren het doelwit omdat die op heel afgelegen plekken woonden. Als de boer s’avonds uit de stad terugkeerde na een vruchtbare dag, vond hij bij thuiskomst op de farm zijn familie terug, de koppen op palen gespiesd.  Het conflict werd snel geregeld en Nkomo tot vice-president benoemd.

La luta continua.
A luta continua.

De link naar hedendaagse vormen van koppensnellerij IS snel gelegd. De onthoofdingen van buitenlanders in Syrie en andere conflictgebieden, waartoe ook het Westen meer en meer behoort, hebben nog steeds hetzelfde doel.

Shellfie zonder hoofd.
Shellfie zonder hoofd.

Ons ras is gedoemd om te verdwijnen, vertelde pediater Ikeogu ons al in late jaren tachtig. We deden met hem de dagelijkse ronde door de Paediatric Ward van Mpilo Central Hospital. Een van zijn favoriete bezigheden was o.a. de blanke Drs en Paramedici uit te dagen en ondertussen kon hij wat uitpakken met zijn kennis. Hij liep altijd rond in een iets te strak pak en zijn broek zat ook altijd net iets te hoog onder zijn scrotum en in zijn reet opgetrokken. Ondanks dat vond ik hem een leuke kerel omdat er altijd iets te beleven viel en er bij hem geen greintje onderdanigheid te bespeuren viel, wat we toen bij de lokale bevolking nog net iets teveel zagen. Tussen twee patientjes door zegt hij, langs zijn neus weg, dat het blanke ras met uitsterven bedreigd is. Net als de dodo enige tijd geleden en nu de neushoorn en nog wel wat meer soorten, voldoet het niet aan de eiisen om op deze wereld te overleven. Niet sterk genoeg, te weinig genetische armslag, te trage mutatie,… We zaten toen wel in de volle HIV-explosie, maar dat vond hij net een reden om het zwarte ras er nog sterker te laten uitkomen. Straffe gast en ik vraag mij af of hij die periode overleefd heeft. De levensverwachting lag enige jaren later in datzelfde Zimbabwe rond de 35j.

2 gedachten over “L’Escroquerie en koppesnellers.”

 1. Hallo Pat, od dag van het tellen der vrienden van van de familie Claessens, vertel eens, wat is de levensverwachting van de huidige bewoners van Zimbabwe ? En van de gemiddelde avonturier in Africa ?
  🍷zullen straks ook op jullie klinken . Big h . Gart

  Like

  1. Groetjes aan de vrienden van den Dirk.
   We zullen moeten empirisch vaststellen hoever we geraken in de oneindigheid van ons bestaan.
   De meest recente cijfers heb ik niet, maar momenteel is de levensverwachting in Zimbabwe zeker 55+.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s